Studier i Kina

Kina er en av verdens eldste sivilisasjoner og er det mest befolkningsrike landet i verden. I Kina kan du ta en bachelor eller master, eller du kan ta et semester på utveksling.

Publisert: 30.07.2014 - Oppdatert: 31.01.2017

Utdanning i Kina

I Kina er det et uendelig antall studiesteder og ikke minst studieretninger, og det er lett å bli overveldet over hvor mye valgmuligheter man faktisk har. Det finnes over 600 læresteder som tar i mot internasjonale studenter. 

En bachelorgrad i Kina er normert fra fire til fem år. På kinesisk kalles graden xueshi/benke.

En mastergrad i Kina er normert fra to til tre år. På kinesisk kalles graden shuoshi xuewei. De som tar graden kalles yanjiu sheng

Studieåret i Kina går som regel fra september til mai. Skal du studere i Kina bør du søke inntil ett år før studiestart.

Selv om du får studiestøtte fra Lånekassen til det første året av bachelorgraden, blir ikke studiepoeng på dette nivået godkjent som likestilt med norsk utdanning på bachelornivå. Det første året av bachelorgraden i Kina vil ikke gi studiepoeng i Norge og kan derfor ikke innpasses i høyere utdanning i Norge. Det betyr at du for eksempel ikke kan bruke dine kinesiske studiepoeng til å søke innpass på andreåret av en norsk bachelorgrad.

Les også Utdanning i verden sin side om studier i Kina.

Lær kinesisk

Du vil få støtte fra Lånekassen, enten du velger å ta et kortere, forberedende språkkurs eller velger å ta inntil ett år med  språklig tilrettelegging. Du kan få støtte til tilretteleggingssemester i kinesisk også når graden din er på engelsk!

ANSA Kina på tur til Tapei. (Foto: Maren Hald Bjørgum)

Hvor kan jeg studere?

Bruk søkemotoren CUCAS for å finne frem til alle de ulike utdanningene som tilbys i Kina. Du bør søke i februar/mars da studieåret har oppstart i september.

Opptakskrav

Det er lærestedet som bestemmer hvilke fag, karakterer og eventuelt hvilken språktest du trenger for å være kvalifisert til opptak, og du bør alltid undersøke dette på lærestedets hjemmesider. 

For å kunne søke på en bachelorgrad må du ha generell studiekompetanse. For å kunne søke på en mastergrad, må du først ta en bachelorgrad. 

Språktest

Hvis du skal studere på kinesisk, må du ta en kinesisk språkprøve som heter HSK (hanyu shuiping kaoshi).

Hvis du skal studere på engelsk, må du ta en engelsk språktest. Du kan velge mellom TOEFL og IELTS.

Økonomisk garanti

Kinesiske læresteder krever dokumentasjon på at du kan finansiere utdanningen du planlegger. Dette er enten et skjema du fyller ut på nett, eller du kan bruke Lånekassens dokument: Foreløpig uttalelse om retten til støtte. Har du fått et stipend, kan du be den aktuelle organisasjonen om bevis på at du har fått stipendet, og laste opp dokumentet.

Helsesjekk

Alle som skal studere i Kina i mer enn seks måneder må fylle ut et skjema som dokumenterer god helse, Physical Examination Record for Foreigners, samt dokumentasjon på blodprøve. Du trenger ikke sende inn bevis på helsesjekk til universitetene. Dette må du sende til den kinesiske ambassaden når du søker visum, eller etter ankomst i Kina når du søker oppholdstillatelse.

CV og/eller motivasjonsbrev

Noen universiteter krever at du sender med CV-en din og motivasjonsbrev. Et motivasjonsbrev skal være ca. 500–1 000 ord i lengde og beskrive dine personlige egenskaper, interesser, utdannelse, hvorfor du vil studere i Kina, dine fremtidige karriere- eller akademiske planer og lignende. Har du jobberfaring bør du også nevne det.

Anbefalingsbrev

Noen universiteter krever at du sender med ett eller to anbefalingsbrev. Brevet kan være fra din nåværende eller tidligere lærer eller arbeidsgiver. Anbefalingen bør inneholde: en vurdering av dine studieevner, karakterer, lagånd, lederegenskaper, potensial for utvikling etc.

Slik søker du

Du kan søke direkte til universitetet eller via CUCAS. Om du søker via CUCAS trenger du ikke sende dokumentene dine i posten, du bare laster opp en skannet kopi av de nødvendige dokumentene etter at du har fylt ut søknadsskjemaet. Dette trenger du bare å gjøre én gang, for det lagres i CUCAS sin database. Sjekk på universitetenes hjemmesider hvilke dokumenter som kreves.

Norske studenter kan søke gratis gjennom CUCAS takket være et samarbeid med ANSA.

Det tar normalt 4 til 8 uker for et universitets opptakskontor å behandle en søknad og lage en opptakspakke med de dokumentene du trenger for å kunne søke om visum. Noen universiteter vil også gjennomføre intervjuer med de aktuelle søkerne etter at søknad er sendt inn.

Hvis du mot formodning ikke får svar innen 4 uker ved søknad gjennom CUCAS kan du sende en e-post tiladmission@cucas.cn . Husk å ta med din søknads-id i e-posten. Du kan også logge deg inn på din personlige konto for å sjekke hvor langt søknaden har kommet. Din Application Status vil bli oppdatert så snart opptakskontoret gjør et vedtak, og CUCAS sender en bekreftelse til din registrerte e-postadresse. Når opptaket er gjort, tar det flere virkedager (5–15 dager) å sende opptaksbevis og JW202-form. Begge disse dokumentene er nødvendig for å søke om studentvisum.

Det skilles mellom studenter som studerer i Kina gjennom et av mange stipendprogram, og studenter som er selvfinansierende. Søker du på et stipendprogram må du søke om opptak gjennom China Scholarship Council (CSC). Det er den kinesiske ambassaden i Oslo som behandler og formidler disse søknadene for norske studenter.

Søk gjennom en agent

Du kan også søke på enkelte universiteter gjennom Kilroy Education, som samarbeider med tre universiteter i Kina og Hongkong:

 • Fudan University
 • Hong Kong Polytechnic University
 • University of International Business and Economics

Hva er en agent? Les mer på vår informasjonsside om agenter.

(Foto: Maren Hald Bjørgum)

Skolepenger og finansiering

Studieavgift for utenlandske studenter i Kina varierer fra 10 000 til 40 000 kinesiske CNY. Skolepengene varierer mellom de ulike lærestedene og programmene. For nærmere informasjon om skolepenger, ta kontakt med det aktuelle lærestedet.

Du får støtte av Lånekassen til alle akkrediterte universiteter i Kina.

Legater og stipender

 • Statsstipend til Kina
  Den kinesiske stat tilbyr årlig Norge inntil 10 stipender til studier eller forskning ved et kinesisk høyere lærested for viderekomne studenter og yngre forskere innen alle fagområder. Dette stipendet forvaltes av forskningsrådet i Norge og China Scholarship Council i Kina
 • China Scholarship Council (CSC)
  China Scholarship Council (CSC) gir ut stipender både til kinesere som studerer utenfor Kina og til internasjonale studenter som ønsker å studere i Kina.  Stipender blir gitt ut med mål om å utvikle samarbeidet med andre nasjoner innenfor utdanning, vitenskap, teknologi m.m.
 • Shanghai Government Scholarship
  (For studier i Shanghai. Beijing har et liknende scholarship)
  Med mål om å tiltrekke flere dyktige internasjonale studenter til Shanghai tilbyr Shanghai Municipal Education Commission stipendet kalt “Shanghai Government Scholarships for International Students.” Stipendet er for internasjonale studenter som ønsker søker seg inn på høyere utdanning ved et universitet i Shanghai.
 • Legater
  I tillegg til stipender så er det også en siste måte å få finansiering til utenlandsstudier og det er legater. Av legater til utenlandsstudenter så er det kun ett som står oppført for Kina og det er statsstipendet til kina som er nevnt over her også. Ellers så er det 50 legater som ikke er definert for ett spesifikt land, slik at man kan søke på det om man skal til Kina også. Legatene her er i kategoriene; ballett, handel, jus, kunst, medisin/helse, musikk, språk, økonomi/administrasjon og ”udefinert eller flere”. Mange av legatene har tidlig søknadsfrist så det er lurt å være tidlig ute.

Visum

Du må ha visum for å studere i Kina. Ta kontakt med avdelingen for utdanning ved Kinas ambassade for å søke om visum.

 

Bannerfoto: P Bibler