Hvordan finner man bolig i Japan? Oppretter bankkonto? Finner telefonabonnement? Hva med internett, helsetjenester og andre praktiske ting? ANSA Japan har svaret og gir deg det her i deres bo og leve-guide for Japan.

Hvordan opprette bankkonto i Japan:

En Japansk bankkonto kan være nyttig for mange ting, men det aller viktigste er nok at om man vil ha en deltidsjobb trenger man i mange tilfeller en Japansk bankkonto. Om man skal på utveksling hjelper mange av universitetene til med åpning av bankkonto. Når man velger hvilken bank man skal bruke, kan det være lurt å velge JP Post sin bank (åpnes på det lokale postkontoret). Lokale banker opererer kun innen for sin by/fylke, og kan være vanskelig å bruke på reise ellers i landet.

De fleste banker krever følgende ting når du åpner konto:

  • Japansk ligitimasjon (Residence card, Zairyuu kaado)
  • Stempel (Inkan, også kalt Hanko. Man får ofte hjelp av universitetet for bestilling av denne)
  • Student ID kort fra ditt Japanske universitet
  • Telefon (ofte ikke nødvendig om man åpner gjennom universitetet sitt)

Etter at du har åpnet bankkonto får man to ting. Man får et cash card (fungerer som et vanlig bankkort. OBS: Man kan som oftest ikke bruke dette i butikker ol. Eller til netthandel) og en bank-bok. Bank-boken kan også brukes i minibanker for å ta ut penger, og det er denne boken du bruker når du vil sjekke saldo o.l.

Hvordan finne bolig i Japan:

Studentbolig

De aller fleste japanske universitet tilbyr studentboliger (dormitories e.l.) til utvekslingselever eller første-årsstudenter. Om du ikke får informasjon om søknadsprossessen til disse boligene ved opptak til universitet anbefaler vi å kontakte universitetet for mer informasjon om dette.

Leie av egen bolig

I Japan foregår det meste av utleiemarkedet gjennom utleiemeglere. Ønsker du å leie privat anbefales det derfor at du tar kontakt med et utleiemeglerfirma. Disse vil hjelpe deg å finne passende boliger, samt ta deg med på visning.

Ved leie av bolig er det noen oppstartutgifter som må betales (dette tar utleiemegleren seg av):

  • Reserveringsavgift (Tetsukekin). Penger som betales for at leiligheten ikke skal leies ut i tiden det tar å skrive og signere kontrakten. Fungerer som en midlertidig kontrakt. Dette blir tilbakebetalt (i noen tilfeller trukket fra det resterende kontraktbeløpet) etter kontrakten er signert. Denne tilsvarer ca en måneds leie.
  • Depositum (Shikikin). Dette er et vanlig depositum som sikrer eieren ved ødeleggelser i leiligheten. Her får man som oftest tilbake hele beløpet ved utflytting. Det finnes tilfeller der ikke alt blir tilbakebetalt, for eksempel hvis utleier vil ha betalt for rens av tatami-matter etter utflytting. Vær oppmerksom på vilkårene i kontrakten, da det kan variere hvor mye du får tilbake, måten det skjer på og tidspunktet.
  •  Nøkkelpenger/Takknemelighetspenger (reikin). Dette er penger du ikke får tilbake. I gamle tider var det en måte å vise takknemlighet får å få lov å bo et sted, og skikken finnes fremdeles i dag. Denne tilsvarer en til flere måneders leie (som oftest en måned) og betales ved signering av kontrakt.
  • Kommisjonspenger (Chukai tesuuryou). Dette er et kommisjonsbeløp til utleiemegleren. Dette er også penger du ikke får tilbake, og tilsvarer en måneds leie.

Etter innflytting må du som oftest ordne med strøm og gass på egenhånd. Dette må du spørre utleiefirmaet om prosedyre og kontaktinformasjon for å få gjort.

Til slutt vil vi gjøre obs på at hus/leiligheter i Japan ofte er veldig lytt, og at man burde prøve holde seg stille etter klokken 23.00. Om man bråker mye, er det sannsynlighet for at naboen kontakter nærmeste koban (lokal politistasjon) istedet for å be deg direkte om å vøre stille. Mye av kulturen i Japan sirkler rundt bevaring av freden, og dette er den mest naturlige måten å håndtere problemet på, da det lett kan føles ukomfortabelt å håndtere situasjonen i person.

Legeordning for studenter

Alle studenter knyttet opp til et universitet må betale den nasjonale helseforsikringen. Forsikringen dekker 80% av legeutgiftene dine. Dette gjøres på city hall, eller gjennom skolen. Hvis du blir syk, har mange universitet egen sykepleier/helsesøster på campus, og kan be om at du oppsøker dem for å bli henvist videre. Hvis ikke skolen tilbyr en slik ordning, kan det være lurt å orientere seg om hvor det lokale legekontoret ligger, samt hvilke som tilbyr engelsktalende leger om dette skulle være nødvendig.

Når det gjelder studenter som er i Japan på egenhånd (språkskole, feltstudier) er det også et krav om at man betaler den japanske helseforsikringen. Betaling av denne gjøres når man går på city hall for å registrere adressen sin. Når det gjelder hvilke lege man skal gå til, er det også anbefalt at man finner ut hvilket kontor man skal gå til før man eventuelt blir syk.

Japan har ikke fastlegeordning slik som i Norge, og man velge fritt hvilken lege man ønsker å oppsøke. Vær obs på at legeordningen er noe mer spesialisert enn i Norge, og at man kan bli henvist til en annen lege enn den man først kontakter.

Telefon og internett

Ettersom at prosessen for å få kjøpt telefon eller internett kan være litt komplisert, anbefales det å ta med noen som kan språket dersom man ikke mestrer det selv. Man kan risikere å betale for tjeneste man ikke ønsker dersom man ikke forstår hva som står i kontrakten.

Telefon er for mange det mest nødvendige å ha i Japan. For å få kjøpt telefon må man ha med Residence card (Zairyuu kaado) og bankkort (helst Japansk bankkort, mange aksepterer ikke utenlandske kontoer). Det kan også være lurt å ta med stempelet sitt (Inkan, Hanko) også. Det er forskjellige operatører, de to største er Softbank (her kan du få kjøpt kontrakt eller kontantkort) og Docomo (selger kun med kontrakt, men har best dekning). Om du velger å kjøpe telefon på kontrakt kan det være billigere å kjøpe den gjennom 12 eller 24 måneders nedbetaling. Om du må kansellere kontrakten koster dette 10 000 yen, i tillegg til det resterende beløpet for å kjøpe telefonen. Det kan være lurt å spørre etter dokumentasjonen på kontrakten på engelsk (英語版の書類がありますか。Eigoban no shorui ga arimasuka. Har dere engelsk versjon av dokumentene?). Prosedyren med  å få skaffet telefon tar mellom 1-3 timer. Telefon på kontrakt koster mellom 4000 og 13 000 yen i måneden avhengig av valg. Telefon med kontantkort koster fra 2000 yen pluss det du fyller på.

Internett kjøpes på mye samme måte som telefon. Du behøver bankkort og residence card, samt telefon og adressen din. Stempel burde også taes med. Også her anbefales det å ha med noen som snakker språket om man ikke mesterer det selv. For å starte en kontrakt er det enkleste å gå til en elektronikkbutikk og snakke med dem som er ansvarlig for internett, ofte i nærheten av datamaskinavdelingen. Kontraktene varer ofte to år, og det koster penger å kansellere kontrakten før tiden. Det anbefales også å ikke godkjenne alt av kampanjer, da disse må avbestilles innen en hvis frist for at det ikke skal komme ekstra kostnader. Når du lager kontrakten må du bland annet avtale dato for installasjon av linjen. Modem kommer ofte i posten i forveien, pass på at den kommer til rett tid slik at installasjonen kan gjennomføres.

Ellers vil vi gjøre obs på at Japan har verdens strengeste lover på ulovlig nedlasting, dette kan føre til inntil 2 års fengselstraff og/eller bot.

Jobb under studiene?

Man kan jobbe på et student visa, men man kan kun jobbe 28 timer i uken i løpet av semesteret, og maks 8 timer dagen i ferier. Før du får jobb må du skaffe deg arbeidstillatelse. Om man er tilknyttet et universitet søker man på arbeidstillatelse gjennom universitetet. Før å søke må man gi fra seg pass og residence card, og søknadsprosessen kan ta opp til fire uker. Man får kopi av pass og residence card, samt en lapp med forklaring. Dette vil fungere som identifikasjon i Japan, men man vil ikke kunne reise utenlands i søknadsperioden. Om man ikke er knyttet til et universitet må man ta kontakt med sitt lokale city hall for informasjon om hvordan man søker.

Lønninger kan ligge på omtrentlig 700 Yen – 1500 yen i timen i en butikk eller restaurantjobb. De best betalte jobbene er som engelsklærer, avhengig av skole kan man få så mye som 2500 yen i timen.

Nasjonale studentkort i Japan

Japan har svært få studentrabatter, men det forekommer at man får rabatt. Om man ikke har studentbevis kan det i noen tilfeller også bli godkjent dersom man viser studentvisa i passet.

 

Kontaktinformasjon ANSA Japan

Har du spørsmål om og det å bo og leve i Japan?

Ta kontakt med landsstyret i Japan som består av norske studenter bosatt i Japan.

Fellesmail japan@ansa.no.

Har du spørsmål om studier i Japan?

Kontakt ANSA Informasjonssenter og les mer på studiesidene om Japan.

 

Foto: