Enten du allerede er student i Ungarn eller skal bli, finner du her nyttig informasjon om det å bo og leve i Ungarn.

Ungarn er en republikk i sentral-Europa med ca. 10 millioner innbyggere. Landet grenser mot Slovakia i nord, Ukraina og Romania i øst, Slovenia og Kroatia i sør og Østerrike i vest. Fra Gardermoen tar det ikke mer enn 2 timer og 20 minutter med fly, da ender du opp i Budapest hvor du kan ta deg videre til din by med tog, eller shuttle-buss.

Det offisielle språket er ungarsk, som ligger i den finsk-ugriske språkgruppen. Man oppdager fort at dette ikke er et enkelt språk å lære seg, og den ungarske mannen i gata er ikke noe reser i engelsk. Kroppspråk, miming og google translate kommer godt med. De fleste kommer seg gjennom studiet uten å bli flytende i dette språket, men hvis du legger inn en ekstra innsats er det ikke umulig.

Det er rundt 800 norske studenter i Ungarn fordelt på Budapest, Pécs, Debrecen og Szeged, med klart flest i Budapest. Størstedelen er medisinstudenter, men du har også en god del veterinærstudenter på Szent Istvan i Budapest. Den siste tiden har det også kommet til mange psykologistudenter. Tannlege, fysioterapi, arkitektur og økonomi er andre studier det går an å ta her.

Bank

De fleste nordmenn som bor i Ungarn bruker sine norske bankkort. Mange norske banker har gratis betaling og uttak, så dette er enklere enn å opprette en ungarsk bankkonto. Problemet er heller at de ikke tar kort overalt, så det er lurt å ha litt kontanter tilgjengelig.

Telefon

ANSA har en avtale med Telenor som heter ANSA Tariff. Denne gjør at du kan ringe gratis til andre med det samme abonnementet, og billig til Norge. Ta med deg medlemsnummer og pass og gå på en Telenorfilial for å skaffe deg dette abonnementet.

Medlemsgoder

I tillegg til medlemsgodene som gjelder alle ANSAmedlemmer i de ulike landene har medlemmene i Ungarn lokale goder.

Citylets

Tenker du å kjøpe leilighet istedet for å leie? God avtale for ANSA medlemmer - 15 % avslag!

Legelö Salátabár

20 % på hele menyen! Hjemkjøring er også mulig. Sunt, og veldig godt! (gjelder ikke ferdigpreparert mat)

Jasmin Skincare

40 % rabatt på ansiktsbehandlinger, 15 % på kroppsbehandlinger og 25 % rabatt på produkter.

Budapest.no

Ta kontakt med budapest.no for tips og hjelp til å gjennomføre/oppleve mest mulig i Budapest! Budapest.no kan hjelpe deg med alt fra å dra på vingård til å finne hotell!

Telenor

ANSA Budapest har jobbet frem en super avtale med Telenor som er veldig gunstig økonomisk. Alle med ANSA Tariff har blant annet muligheten til å ringe gratis mellom hverandre.

 

Foto: Foxys Forest Manufacture/Shutterstoock