Mange programmer på engelsk, godt internasjonalt studentmiljø, uendelig vakre byer og lave levekostnader er bare noen av grunnene til at Norge er ett av de landene som sender flest studenter til Ungarn.

Bachelorgraden (alapfokozat) er varer i mellom tre og fire år. Mastergraden (mesterfokozat) varer mellom ett og to år.

Snakker du ungarsk er fagtilbudet i Ungarn nærmest ubegrenset. Det finnes også muligheter for å studere på engelsk, tysk eller fransk.

Det akademiske året ved ungarske universiteter består vanligvis av to semestre; vår og høst. Høstsemesteret starter i midten av september og varer til midten av desember. Deretter følger en lang eksamensperiode helt til vårsemesteret starter i andre halvdel av februar og varer til midten av mai. Skoleåret avsluttes med eksamensperiode fra midten av mai til begynnelsen av juni. Studenter får også høstferie i slutten av oktober, vinterferie i slutten av desember og vårferie i påska.

Du kan også finne mer informasjon om utdanning i Ungarn på nettsiden Study in Hungary

 

Hvor kan jeg studere?

Hvor kan jeg studere?

Bruk søkemotoren Campus Hungary for å finne fram til studier. Her kan du filtrere etter for eksempel språk, nivå eller fag. Du kan også se hvor på kartet skolene ligger. 

Opptak og søknadsprosess

Opptakskrav

For å kunne søke på en bachelorgrad må du ha generell studiekompetanse. For å kunne søke på master må du ha en bachelorgrad. 

Opptakskrav varierer mellom ulike universiteter, og du bør alltid forhøre deg direkte med opptakskontoret. Vanlige opptakskrav kan være:

  • Språktest 
    Avhenger av hvilket språk du skal studere på (TOEFL eller IELTS for engelsk)
  • Motivasjonsbrev
  • Intervju
    Det er som regel mulig å gjøre intervju via Skype.
  • Anbefalingsbrev
  • Egne opptakstester (for eksempel til musikk eller arkitektur)

 

Slik søker du 

Hvis du skal studere på ungarsk kan du søke direkte gjennom Felvi.hu to ganger i året: 15.november og 15.februar.

For bachelorstudier på engelsk må du søke direkte til lærestedet. Søknadsfristene kan variere, men noen universiteter har frister til langt ut på sommeren! Sjekk programmets nettside. Der finner du også informasjon om søknadsprosess og opptakskrav, hvis ikke tar du direkte kontakt med opptakskontoret ved skolen.

Apostille

Søkere til ungarske universiteter kan bli bedt om et stempel som kalles apostille, det vil si en legalisering av papirene dine. Du kan lese mer om dette på ANSAs nettside om vitnemål og attester

Søke gjennom en agent

Til medisin- og tannlegestudier ved noen utvalgte læresteder kan du søke gjennom en norsk agent. De vil hjelpe deg med hele søknadsprosessen, og du vil kunne ta en eventuell opptakstest her i Norge.

Hva er en agent? Les mer på vår informasjonsside om agenter.

Lær deg ungarsk i Ungarn!

Dersom du velger å studere på ungarsk kan du, som ungarerne, studere tilnærmet gratis på alle offentlige universiteter. Du vil få støtte fra Lånekassen, enten du velger å ta et kortere-  eller lengre språkkurs. Du kan få støtte til et lengre språkkurs i ungarsk også når graden din er på engelsk!

Se Study in Hungary sin nettside om språkkurs

Se også ANSAs nettside om språkkurs i Ungarn

Utveksling

Du kan dra på utveksling underveis i studieløpet fra din norske høyskole eller universitet. På nettsiden til skolen din vil du finne informasjon om hvilke skoler i utlandet de har avtaler med. Dersom de ikke har avtale med noen skoler i Ungarn kan du enten spørre om de kan lage en slik avtale, eller du kan selv ordne utvekslingen ved å reise som enkeltemnestudent. Det er vanligvis lettest å ordne utveksling selv dersom du drar ut i løpet av de frie emnene av graden din i Norge.

Les mer om Erasmus+ på ANSAs nettsider

Finansiering

Hovedregelen er at Lånekassen gir støtte til studier ved læresteder som er godkjent av utdanningsmyndighetene i Ungarn.  Studiene må være på universitets- eller høyskolenivå, og foregå på heltid (gi minst 30 ECTS i semesteret).

Les om finansiering fra Lånekassen på ANSA.no.