Undervisningen foregår for det meste på spansk, men de fleste norske studenter i Spania går på private universiteter med engelskundervisning i Barcelona og Madrid. Businessfag, Arkitektur, Internasjonale Relasjoner, Tannlege og Medisin finnes på engelsk. Lånekassen støtter opptil 12 måneder med språkkurs.

Utdanning i Spania 

Bachelorgraden heter Gradoog varer tre til fire år. KunGrado Oficialer godkjent for støtte av Lånekassen.Grado Propio er ikke støtteberettiget. Noen studier med betegnelse Título Superior Oficial kan være støtteberettiget men må dobbeltsjekkes med Lånekassen i hvert tilfelle. 

Doble grader (PCEO Grado) som går over fem år er vanlige i Spania og du kan fordype deg like mye i to fag. 

Mastergraden heterMásterog har en varighet på et til to år. Kun Máster Oficial er støtteberettiget av Lånekassen.  

Undervisningen på enkelte regioner foregår delvis på regionens eget språk. Barcelona for eksempel kan du forvente at lærerne underviser delvis på katalansk. 

Søknadsperiode avhenger av hvilken region du søker, men er åpent som regel mellom midten av juni til begynnelsen av juli. Private universiteter har rullerende opptak. 

 

Hvor kan jeg studere?

Bruk søkemotoren til det spanske utdanningsdepartementet for å finne frem til godkjente utdanninger. 

Lær deg spansk i Spania!

Skal du begynne på en utdanning i Spania, men mangler spanskkunnskapene? Eller liker du bare språket så godt at du har lyst til å studere det?  Mulighetene er mange - og du kan få støtte fra Lånekassen. Her kan du lese mer om mulighetene for å lære deg spansk i Spania

Opptak og søknadsprosess

Slik søker du på private universiteter 

De fleste norske studenter velger private universiteter i Spania til tross for høyere skolepenger på grunn av enklere søknadsprosess. Private universiteter har sine egne opptakskrav som du finner på skolens hjemmesider.  

 • Søk online eller ta kontakt med universitetet 
 • Ta skolens opptakstest (mange godtar også den amerikanske SAT testen
 • Du må ofte legge ved motivasjonsbrev, referanser og CV 
 • Intervju (enten på skolen eller via Skype) 
 • Betale for å reservere studieplass 

Slik søker du på offentlige universiteter 

Offentlige universiteter har ingen fagkrav, men ofte veldig høy snitt på enkelte utdanninger. Fag som medisin, tannlege og internasjonale relasjoner krever høyere snitt enn en norsk seks. Den eneste måten å forbedre karakteren på er gjennom tester i fag relaterte til studiene du søker, som for eksempel biologi og kjemi for medisinstudier. Testene heter «pruebas de competencia específica», foregår på avansert spansk i Spania og er dermed uaktuelle for de fleste norske studenter.  

Søker du på andre fag enn helsefag, har du gode sjanser for å komme inn på offentlige universiteter på grunn av den fordelaktig omregning av ditt snitt til spansk.  

Finn ditt spansk karaktersnitt (heter nota de corte på spansk)

(regn ut snittet ditt)

 • Her kan du sjekke fjorårets snitt på alle utdanninger i Spania.  
 • Søke i søknadsperioden midten av juni - begynnelsen av juli (varierer avhengig av hvilken region du søker). Dette steget heter «Preinscripción» på spansk og lenken til søknadsportalene er kun åpne i søknadsperioden. Her finner du lenker til alle regionale opptakskontorer i Spania. Merk at hvis du vil f.eks. søke universiteter både i Valencia, Barcelona og Madrid må du søke gjennom tre forskjellige portaler som har hver sine egne frister. Du kan søke flere studier i hver region. 
 • Calificación de Admisión. Når du gjennomfører søknaden blir du bedt om å opplyse ditt karaktersnitt eller Calificación de Admisión, på spansk. Skriv ditt spansk snitt. Universitetene vil sjekke snittet ditt på profilen din på UNED. 

Få omregning av snitt via UNED 

Når du søker på offentlige universiteter må du vise til ditt spansk snitt. UNED validerer vitnemålet ditt, regner ditt spansk snitt og lagrer den online slik at universitetene kan verifisere dine karakterer for opptak. Hvis du allerede har vitnemålet ditt kan du starte prosessen nå. Får du vitnemålet i midten av juni er det knapt med tid for å både få omregningen gjort og søke på universitetene (preinscripción). 

 • Lag deg en bruker på UNEDassis og bruk passnummeret ditt under other ID number.  
 • Fyll ut skjema og klikk continue. Du vil få en e-post med en lenke for å verifisere din konto. Klikk på lenken og lag deg et passord. 
 • Logg deg inn på din UNED profil og fyll ut skjema. Velg språk og under Form Processing velg Individual processing.        
 • Velg at du har studert i Noruega og under Type of Studies velg Secondary studies in Anex I of the regulation.   
 • Under offer of accreditation services hakk av kun for Qualification for Admission to Spanish University.   
 • Gå til Online Payment og betal 105€. Få en kopi av kvitteringen. 

Send kopien av kvitteringen og de følgende dokumenter til UNED: 

 • Kopi av passet ditt 
 • Kopi av vitnemål med notarialbekreftelse.  
  (du trenger ikke å sende karakterutskrift fra 2. og 3.vgs. Kun vitnemålet på norsk eller engelsk, evt. spansk)  

Dokumentene sendes i posten til: 

UNEDasiss  
Calle Juan del Rosal, 14 (CIUDAD UNIVERSITARIA)  
28040 MADRID.  
España  

Når søknaden din er ferdig behandlet vil UNED publisere ditt spansk snitt under din profil. 

Slik søker du på mastergrad 

Du trenger en bachelorgrad for å kunne søke mastergrad. Enkelte programmer setter spesifikke fagkrav til bachelorgraden og du må kontakte det aktuelle lærestedet i hvert enkelt tilfelle for informasjon om dette. 

Du søker direkte til universitetene, både offentlige og private. Søknadsfristene varierer fra mars til august, men som regel er søknadsfristene på de engelskspråklige studieprogrammene tidligere enn på de spanskspråklige, gjerne allerede i februar, med flere opptaksrunder. Søknadsskjema finnes på lærestedets nettsider og du blir ofte bedt om å sende: 

 • Vitnemål fra bachelor oversatt til spansk eller engelsk, avhengig av programmet. 
 • Motivasjonsbrev 
 • Anbefalingsbrev 

Søk gjennom en agent

Du kan også søke gjennom en norsk agent som samarbeider med enkelte studiesteder i Spania. Følgende agenter er etisk godkjente av ANSA.

Studier i utlandet

Kulturakademiet

SIOC

EF 

Språkreisebyrået 

Language Abroad 

Hva er en agent? Les mer på vår informasjonsside om agenter.

Finansiering

Offentlige universiteter 

Mellom 1000 og 2000€ per år. 

Private universiteter 

Mellom 8000 og 24000€ per år.