studier i portugal

Portogal byr på studiemuligheter på både portugisisk og engelsk.

Publisert: 04.08.2014 - Oppdatert: 25.11.2016

Om utdanning i Portugal

Bachelorgraden heter Licenciatura eller 1o. ciclo og er en 3 årig utdanning.  Profesjonsstudier som medisin, veterinær, tannlege varer fra fem til seks år og heter Mestrado Integrado.

Mastegraden heter Mestrado eller 2o. ciclo og er en 1,5 til 2 årig utdanning. Doktorgrad heter Doutoramento eller 3o. ciclo og tar minimum tre år. Det finnes flere mastegrader undervist på engelsk i både offentlige og private universiteter.

Skoleåret varer fra september til juni/juli.

Hvor kan jeg studere?

Bruk søkemotoren til det portugisiske utdanningsdepartementet for å finne frem til aktuelle studiesteder og programmer.

Bachelorgrader på engelsk

De aller fleste studier på bachelorgrader foregår på portugisisk, med unntak av tre universiteter som har bachelorgrader undervist på engelsk innen Business Administration og Sports Management.

Mastergrader på engelsk

Du kan blant annet studere på engelsk på følgende universiteter: 

Opptakskrav

Opptakskrav for bachelorgraden

Minimumskrav er generell studiekompetanse. Private universiteter krever kun vitnemålet, CV, motivasjonsbrev, anbefalingsbrev og evt språktest. Ta kontakt direkte med det aktuelle universitetet i hvert tilfelle.

På offentlige universiteter må du få vitnemålet ditt oversatt og godkjent av den portugisiske ambassade i Norge og en videregåendeskole i Portugal. I tillegg må du melde deg til de aktuelle opptaksprøver som universitetene krever.

Opptakskrav for mastergraden

Universitetene bestemmer selv opptakskrav til mastergradene sine, og mange universiteter er veldig åpne for internasjonale søkere.

Internasjonale tester som GMAT/GRE eller språktester som TOEFL/IELTS for studier på engelsk, kan være et krav for enkelte studier.

Slik søker du

Slik søker du på en bachelorgrad

Private universiteter kan bestemme søknadsprosessen selv, og har egne kvoter for utenlandske studenter. Du kan slippe å ta opptaksprøver og du søker direkte til universitetet.

For å søke på offentlige universiteter må du få vitnemålet ditt oversatt og godkjent av den portugisiske ambassade i Norge. Så skal en videregåendeskole i Portugal godkjenne studiene dine slik at du kan søke og konkurrere på samme basis som portugisiske søkere. Du må da melde deg til aktuelle opptaksprøver og beherske portugisisk for å bestå. Søknadsfristene er rundt juli hvert år, men du bør begynne søknadsprosessen minst fire måneder før studieåret starter i september.

På grunn av den kompliserte søknadsprosessen på bachelorgrader, er private universiteter mer aktuelle for norske studenter på bachelorgraden.

Slik søker du på en mastergrad

Du søker direkte til lærestedet og sender med vitnemål fra bachelorgraden, CV, motivasjonsbrev og ett eller flere anbefalingsbrev. Sjekk dette i hvert tilfelle.

Skolepenger og finansiering

Skolepenger for offentlige bachelorgrader er normert til 1 060 EUR per år. På private universiteter ligger skolepenger på rundt 5 000 EUR per år.

Du kan lese mer om finansiering fra Lånekassen på ANSA.no.

 

Foto: Werner Kunz