Ung, norsk mann står foran en tysk bygning

Bo og leve i Tyskland

Når du har kommet inn på et studiested i Tyskland er det på tide å begynne å tenke på selve flyttingen. Hvordan skal du finne wohnung, og opprette bankkonto, for eksempel? Få hjelp av ANSA her!

Bolig

Gjennom universitetet og studentsamskipnaden, Studentenwerk, kan du søke om plass på forskjellige studentboliger. Boligene har ulik standard, pris, plassering og ventetid. Pris varierer spesielt på om eget bad og kjøkken er inkludert, men starter som regel på 300 euro.

Størrelsen på de fleste studentboligene varierer som regel fra ca. 6 m² til i overkant av 35 m². For å finne studentbolig kan du se på nettsiden til universitetet eller språkskolen din, eller Studentenwg og WG Gestucht.

Privat leiebolig

Leieprisene i Tyskland varierer mye fra by til by, og det samme gjør tilgjengeligheten.

Aldri skriv kontrakt før du faktisk har sett leiligheten. I storbyer som Berlin og Hamburg er det dessverre vanlig med boligsvindel. Om du ikke kan tysk selv anbefaler vi at du går gjennom leiekontrakten med noen som kan språket. Det er viktig at du forstår når og hvordan leien betales, informasjon om depositum, oppsigelse og lignende. Det er vanlig å betale fra 1 til 3 måneders depositum i Tyskland.

Person går opp en trapp på et museum

Registrering i Tyskland

Når du flytter til Tyskland må du melde den tyske adressen din ved Einwohnermeldeamt – det tyske folkeregisteret. Dette må du gjøre innen ti dager etter at du har ankommet byen.

Dokumentet du får etter du har registrert deg må du ha for å åpne bankkonto, tegne telefonabonnement, med mer. Møt opp personlig hos registreringskontoret i den kommunen du skal bo og studere i. Gyldig legitimasjon som pass, og leiekontrakt og din tyske adresse må medbringes.

Bankkonto i Tyskland

Vi anbefaler å åpne en tysk bankkonto om du skal bo der en stund. De færreste butikkene (ikke engang IKEA!) lar deg betale med VISA-kort, og mange små butikker tar ikke kort i det hele tatt. Dessuten krever f.eks. mobiloperatører at man har en tysk konto.

Når du velger bank er det viktig å tenke på at det koster å ta ut penger i andre banker og deres minibanker. Det vil si at det lønner seg å velge en bank med mange terminaler – eller en i nærheten av der man bor. Deutsche Bank og Sparkasse er to banker som pleier å ha mange filialer i de fleste tyske byer, og det er også mulig å få egne studentkontoer hos dem. For å opprette konto må du først bestille en time på nett. Husk pass!

Telefon og internett i Tyskland

I Tyskland kan du velge mellom tre mobilnett: T-Mobile (D-Netz), Vodafone eller O2. Førstnevnte er det dyreste, men også det med best dekning (i byer har dette som oftest ikke noe å si). Abonnement er dyrere enn i Norge, men du kan søke etter «Handyvertrag Vergleich» (for abonnement) eller «Prepaid Handy Vergleich» (for kontantkort) for en prisoversikt. Du trenger som oftest en tysk bankkonto for å få et tysk mobilabonnement.

Hva som lønner seg mellom abonnement og kontantkort er helt avhengig av hvor mye du kommer til å ringe, og hvor du ringer. Vær også oppmerksom på at mange abonnement har en bindingstid på 12 eller 24 måneder.

En annen mulighet man har som er ganske spesielt i Tyskland er at man kan få et mobilnummer og et eget homezone-nummer. Denne homezonen gjelder i 1 km omkrets fra der du bor, og når du befinner deg der, kan du ringe med fasttelefonpriser fra homezone-nummeret ditt. Spør forhandleren for ytterligere informasjon.

M-net og Alice er de største operatørene på for internett i Tyskland. De fleste universiteter tilbyr gratis trådløst nettverk på skole og studentboliger.

Offentlig transport i Berlin

Offentlig transport i Tyskland

Tyskland har svært god kollektivtransport, og som student kan du kjøpe studentbillett til nedsatt pris.

De vanligste transportmidlene er S-Bahn, U-Bahn, trikk (Straßenbah) og buss. Billettene er regionale, som betyr at én billett er gyldig for flere transportmidler i samme region (og sone). For eksempel: om du kjøper en billett for S-Bahn vil den også være gyldig for buss, trikk, U-Bahn og ferge i billettens tidsperiode.

Togsystemet i Tyskland er veldig pålitelig, men også ganske dyrt. Hvis du har tenkt å benytte deg av tog ofte er det lurt å kjøpe et BahnCard. Det finnes to typer: BahnCard25 og BahnCard50. Har man henholdsvis 25% og 50% rabatt på alle togreiser. Kortene koster ca. 60€ og ca. 120€ per år.

Mitfahrgelegenheit, organisert haiking, er ganske populært i Tyskland. Kort forklart sitter man enkelt og greit på med noen som skal samme sted som deg. Mange er litt skeptiske til denne moderne haikingen, men det er billig og trygt! 

Helsehjelp i Tyskland

Universitetet er ofte et godt sted å starte om du trenger helsehjelp. Mange universitet har egne helse-senter med leger tilgjengelig, men om ikke skal de ha en god oversikt over lokale leger og klinikker.

Om du mottar støtte fra Lånekassen beholder du vanligvis medlemskapet ditt i den norske folketrygden, og du skal dermed kunne benytte deg av det offentlige helsetilbudet i studielandet ditt på lik linje med de lokale innbyggerne. Dette betyr i praksis at det som er gratis for landets innbyggere også skal være gratis for deg. Hva som er gratis og hva som må betales for varierer fra land til land. For å benytte deg av dette må du ha et Europeisk helsetrygdekort (også kjent som HELFO-kort).

Det finnes i midlertidig noen unntak, og du er avhengig av et gyldig medlemskap i den norske folketrygden for at helsetrygdekortet skal være gyldig. Vær spsielt obs på egne regler hvis du skal studere i Norden eller tar deg lønnet arbeid i studielandet.

Kvinne med brunt, langt hår leser i en bok

Har du innspill til bo og leve-sidene?

Del dine beste tips fra ditt studieland! Det gjør at ANSA kan lage bedre bo og leve-sider, og er til stor hjelp for kommende utenlandsstudenter.