Den beste måten å oppleve Paris på er å gjøre som de lokale. Hvordan gjør man det? ANSA har samlet de beste tipsene!

Paris - et matparadis

Christoffer Stenseth er student ved Sciences Po og leder av ANSA Paris. Han legger vekt på god mat og drikke når han skal svare på hva han setter pris på ved studiebyen sin.

- Personlig er jeg veldig i glad i det Paris har å tilby til oss matinteresserte. Det arrangeres ofte forskjellige mat, vin og cocktail-arrangementer rundt om i hele byen. For eksempel har jeg i løpet av året deltatt på alt fra messer med luksus-food trucks til vinmesse med Les Vignerons Indépendants (de uavhengige vinmakerne). Sjekker man litt på Facebook før man drar ned vil det alltid være et eller annet som skjer, enten det er feiring av asiatisk mat i 13 arrondissement eller reduserte priser på drinker på byens beste barer under Paris Cocktail Week

Kom deg rundt

- Utover dette kan jeg sterkt anbefale en av favorittaktiviteten mine i storbyer generelt, sier Christoffer. Gå. Det kan virke litt klisjéaktig, men den beste måten å oppdage Paris på er faktisk ved å gå av metroen et tilfeldig sted, vandre rundt, og ta innover seg alle de forskjellige inntrykkene og følelsene som blir vekket av omgivelsene og livet rundt deg. 

Christoffer kommer også med tips for den som er glad i å sykle; Vélib er navnet på bysyklene i Paris.

- Vélib er et veldig fint tilbud. Uansett om du bare skal ta turen et kort stykke eller om det dreier seg om lengre avstander. 5. juni i år arrangeres til og med den femte årlige Vélib-festivalen på Champs-Élysées, for å feire suksessen tilbudet har hatt. 

Bilde av Christoffer Stenseth.

Christoffer på Sciences Po. (Foto: Lena Dammen)

Kom deg opp i høyden

- Mange tror at Eiffeltårnet er det beste stedet å se byen fra høyden. Det er feil, forteller Jelena Mandic, som studerer i Paris og sitter i Hovedstyret til ANSA.

- Byen består for det meste av lave bygninger og du trenger ikke stå timevis i kø, betale masse penger og komme deg 324 meter opp for å betrakte byen ovenifra.

Jelena trekker fram to goder alternativer:

1. Arc de Triomphe

- De meget smale (laaaange) trappene er verdt utsikten som møter deg på toppen. Triumfbuen ligger strategisk plassert midt i sentrum og kan friste med en meget urban utsikt mot byen, med uendelige boulevarder i stjerneformasjonen. Anbefales særlig etter mørkets frembrudd. Billig inngang (gratis hvis du er under 26 og bor i et EU-land).

3. Lafayette

- Det meget populære shoppingsenteret kan ikke bare friste med en spektakulær fargerik kuppel og horder av asiatere, men også en enorm, gratis takterrasse. Ta heisen til 6.etasje, så rulletrappen opp ett siste nivå og du er fremme: et stort område med ikke så mye mer enn noen benker og stoler venter deg. Med andre ord: fritt frem for egenbrakt mat og drikke. Utsikten mot Opéra og Eiffeltårnet er ubeskrivelig. (Ryktes at Printemps noen gater bortover kan skilte med samme type takterrasse - med utsikt mot Sacre Coeur).

Utsikt fra Lafayette.

Utsikt fra Lafayette. (Foto: Jelena Mandic)

Spis lunsj

Paris byr på mange lunsjsteder. Jelena forklarer at å gå ut å spise lunsj nærmest er et rituale hver søndag, og man må forberede seg på lange køer om man kommer senere enn midi (altså kl. 12). Her er tre av Jelenas favoritter:

Lockwood

- Hvis du liker avokado på toast, vil du elske Lockwood. Oppgradér klassikeren med posjert egg, laks eller bacon - og avslutt herligheten med et hjemmelaget banana bread stykke. De har også mye annet godt og tilpasser menyen etter sesongens råvarer. I nærheten: mange søte, små, sjarmerende gågater med originale butikker og barer.

Eggs & co

- Som navnet tilsier: på Eggs & co får du bare eggciting (lol) mat! Lykke til med å velge mellom de uendelige variantene av egg og har du fortsatt plass i magen kan du avslutte med ekte amerikanske pannekaker og lønnesirup. I nærheten: St Sulpice-kirken samt Rue Princess og Rue de Buci med et herlig utvalg av ordentlige franske barer, kaféer og restauranter.

Bob's Kitchen

- For alle vegetarianere der ute: Bob's Kitchen er himmel på jord. Bob startet med et lite, bortgjemt kjøkken men har nå både Juice Bar og Bake Shop. Forvent en ganske avslappet stemning med andre likesinnede, der dere sitter på langbord og muncher sesongens økologiske grønnsaker. I nærheten: Centre Pompidou og le Marais - perfekte steder å nyte byens atmosfære.

Bilde av Jelena Mandic.

Jelena med utsikt over byen. (Foto: Jelena Mandic)

Opplev Le Marais

Jakob Aure, som er president i ANSA, tok bachelorgraden sin ved Sciences Po i Le Havre og har tilbragt mye tid i Paris.

-Jeg er veldig glad i området Le Marais, Paris sitt historiske distrikt. En fantastisk plass å spise lunsj er restauranten Paperboy, her har de veldig god brunsj! Le Paperben med ekstra avocado er favoritt fra menyen.

Bilde av Le Marais.

Le Marais. (Foto: Ludovic Etienne)

En annen av Jakobs favoritter er Ile St. Louis.

- Det er den lille øya som ligger bak Notre Dame. Her finner du sjarmerende små kafeer og restauranter. Den ligger sentralt samtidig som du kommer litt bort fra turistbråket.

Gå på museum

Hanne Refsdal, sosialrådgiver i ANSA, trekker frem de mange kunstmuseene og galleriene i Paris. Hun har selv bodd og arbeidet i Nice i fire år og har vært mye i Frankrikes hovedstad.

- Jeg er glad i moderne kunst, så en tur innom Pompidosenteret er obligatorisk når jeg er i Paris. Ellers er jo også Rive Gauche, og galleriene der noe jeg også prøver å få med meg når jeg er i byen.

Bilde av Centre Pompidou.

Bilde av Centre Pompidou.(Foto: Scott Norsworthy / Shutterstock.com)

Hanne er også veldig glad i shopping, og trekker frem loppemarkedet Marche aux Puces de Saint-Ouen.

- Loppemarkedet ved Porte de Clignancourt selger alt fra møbler, kunst og smykker til forskjellige typer klær. Det er viktig å ha god tid for selve området er gigantisk. Gå forbi de første bodene med klær. Når du tror du har kommet til enden av loppemarkedet skal du gå enda litt lenger inn, – skattene finner du innerst på området understreker Hanne.

Charcuterie

Nestleder i ANSA Paris, Ørjan Andrès Reyes Gjerme, nevner Montmartre og Sainte-Chapelle som noen av sine favorittsteder i Paris.

- Sainte-Chapelle er et tidligere kongelig kapell på samme øyen som Notre Dame. Det regnes som en av de fineste eksemplene på fransk gotikk og er kjent for sine utrolige glassmalerier. Montmartre bør du heller ikke gå glipp av: det ligger oppe i høyden, og har mange koselige gater, brasserier, butikker og severdigheter, slik som Sacré-Cœur med sin unike utsikt over Paris (også i nærheten av kjente Moulin Rouge ved Pigalle). Kan sterkt anbefale Le Boite aux Lettres for lunch eller middag (fransk mat som skifter menyen regelmessig). Metrostoppet Abbesses er det ideale startpunktet.

En annen av Ørjans favoritting er franskmennenes svar på piknik:

- Stikk innom et bakeri og et supermarked, plukk opp litt charcuterie - det er omtrent som spekemat - ost, brød  og en flaske vin før du setter deg langs elven eller i en park sammen med andre parisere. Det kan du gjøre både dag og kveld!  Du kan for eksempel dra til Pont Neuf, Port de l´Arsenal, Le Jardin du Luxembourg eller Parc des Buttes-Chaumont.

Paris

Slik kan piknik i Paris se ut! (Foto: wjarek / Shutterstock.com)