Estland er det og nordligste av de tre landene som utgjør Baltikum. Et land med vakker nordisk natur og turisme som en viktig bidragsyter til den estiske økonomien. Den historiske hovedstaden Tallinn kan by på travle handlegater og en sjarmerende gamleby.

Utdanning i Estland

Estland har 33 høyere utdanningsinstitusjoner hvorav 18 er private. De fleste ligger i hovedstaden Tallin eller i området rundt.

Bachelorgrad (bakalaureusekraad) er normert til tre år ved alle universitetene unntatt ett, og tilsvarer 180 og 240 studiepoeng (ECTS). Fagene medisin, tannlege, farmasi, veterinær, arkitekt og sivilingeniørstudiet er ikke delt opp i bachelor-master, men i enhetlige 5- og 6-årige løp. 

Mastergrad (magistrikraad) er normert fra ett til to år. Den ettårige graden bygger som regel på en fireårig bachelor. Denne gir fra 60-120 ECTS, og man må minimum ha 300 ECTS fra bachelor og master til sammen for å få en mastergrad.

Studieåret er delt opp i to semestre der første semester går fra september til januar, og andre fra januar til juni.

 

Hvor kan jeg studere?

Du kan bruke søkemotoren Studyinestonia for å finne fram til bachelorstudier i Estland. Åtte skoler tilbyr grader på engelsk. Gå inn på lærestedenes sider for å lese nærmere om studiet og søknadsprosessen.

Studier på engelsk i Estland

 • Tallin University of Technology
  Det finnes engelskspråklige bachelor- og mastergrader innen IT, økonomi, design og ingeniørfag, jus og International Relations ved Tallin University of Technology. 
 • Estonian Business School
  Estonian Business School tilbyr bachelor- og mastergrader i økonomi, markedsføring og PR på engelsk.
 • Tallin University
  Tallinn University har seks bachelorgrader på engelsk og hele elleve masterprogrammer. Tilbudet spenner fra media, jus, samfunnsvitenskap og politikk til film.
 • Klapeida University
  Klapeida University har 26 studieprogrammer på engelsk for bachelor og master. Ingeniør, sosialt arbeid, språk, musikk og sykepleie er blant tilbudene.
 • Mykolas Romeris University
  Mykolas Romeris University har bl.a. tilbud innen psykologi, sosialt arbeid, økonomi og jus på engelsk.
 • Universitetet i Tartu
  Tilbyr medisinstudier på engelsk.
Opptakskrav og søknadsprosess

Opptakskrav

Opptakskravene finner du i Dream Apply eller på skolenes nettsider. Skolene setter sine egne opptakskrav, og dette kan variere. Du må minst ha generell studiekompetanse, og vitnemålet må være oversatt til engelsk eller estisk.

Språktest

Språktest etter hvilket språk du skal studere på (engelsk, estisk, russisk). Hvis du skal studere på engelsk er det vanlig å ta en TOEFL- eller IELTS-test

Finn informasjon om påmelding og pris på ANSA.no.

Motivasjonsbrev

Noen programmer kan kreve at du skriver et motivasjonsbrev om hvorfor du ønsker å studere et bestemt fag eller ved en bestemt skole.

Anbefalingsbrev

ANSAs 10 tips til deg som skal skrive anbefalingsbrev.

Intervju

Dersom det kreves et intervju, kan du gjennomføre det gjennom Skype.

Opptakstester

Enkelte programmer kan kreve opptakstest, for eksempel SAT eller ACT.

Les mer om SAT og ACT på ANSA.no.

Slik søker du

Til enkelte skoler må du søke via søknadsportalen DreamApply, som du kan finne på Studyinestonia.ee. Til de andre skolene finner du søknadsskjema på skolens nettsider.

 

Utveksling

Flere norske læresteder har utvekslingsavtaler med estiske læresteder. Disse inngås ofte som en del av en bachelor- og/eller mastergrad. Forhør deg derfor alltid med lærestedene om de utvekslingsmulighetene som de kan tilby deg. Du kan også ofte ordne utvekslingen din selv. Da må du få forhåndsgodkjenning fra ditt eget universitet, og dra som en visiting student.

Finansiering

Skolepengene i Estland ligger på mellom 2-5000 EUR per år for bachelor- og mastergrader på engelsk. Lånekassen gir støtte til utdanning ved offentlig godkjente læresteder for høyere utdanning i Estland.

Les mer om støtte fra Lånekassen på ANSA.no.

Foto: Aditya Karnad