Studier i Belgia

I Belgia kan du studere på fransk, nederlandsk eller engelsk.

Publisert: 11.06.2014 - Oppdatert: 31.01.2017

Om utdanningen

Bachelorgraden varer i tre år. Mastergraden er ett- eller toårig. 

Belgia har 12 universiteter og en rekke høyskoler fordelt på de forskjellige regionene. I sør finner du Wallonia hvor det snakkes fransk, og i nord finner du Flandern hvor det snakkes nederlandsk. Hovedstaden Brussel er tospråklig. På grensa til Tyskland snakkes det også tysk. 

Studieåret i Belgia

Studieåret er inndelt omtrent som i Norge med høstsemester (september til januar) og vårsemester (januar til juni). Studiestart er normalt kun i september.

Lær fransk, nederlandsk eller tysk

Ønsker du å ta graden på fransk, nederlandsk eller tysk, kan du få støtte til etforberedende språkkurs eller et tilretteleggingssemester. Du kan få støtte til tilretteleggingssemester i et av disse språkene også når graden din er på engelsk.

Hvor kan jeg studere?

Finne fram til skoler i Flandern

Det finnes seks universiteter og 22 høyskoler (University Colleges) i Flandern.

Du kan finne fram til læresteder gjennom søkemotoren StudyinflandersFor studier på nederlandsk kan du søke i Hogeronderwijsregister.

Nettsiden Flanders.be er den offisielle nettsiden for Flanders, her finner du også informasjon om det å studere der. 

Finne frem til skoler i Wallonia

Det finnes seks universiteter og 20 høyskoler (University Colleges) i Wallonia.

Klikk deg inn på Studyinbelgum for å finne nyttig informasjon, og oversikt over læresteder og aktuelle studieprogram.                            

Opptakskrav og søknadsprosess

Studiene i Belgia er for det meste åpne. Noen studier har opptaksprøve. I Wallonia er det opptaksprøve for å komme inn på veterinær- kunst- og sivilingeniørstudiet. I Flandern er det opptaksprøve til utdanninger som fører frem til sivilingeniør- eller ingeniørarkitekttittel samt til medisin og tannlegestudiene. Du søker direkte til lærestedet.

Vær oppmerksom på at noen høyere utdanningsinstitusjoner i Belgia ikke regner EØS-medlemmer som EU-søkere, det kan derfor være du må søke tidlig sammen med de andre "internasjonale-" (utenfor EU) studentene. Kontakt lærestedet for å få en avklaring på dette før du søker. 

Språktest

I begge regionene må du regne med språktest i henholdsvis fransk eller nederlandsk.

Dersom studiene dine er på engelsk, kan du bli bedt om å ta en engelsktest, som for eksempel TOEFL eller IELTS, for å dokumentere språkkunnskaper. Du kan lese mer om disse testene på ANSAs side om språketester.

Godkjenning av vitnemål

Godkjenning av vitnemål fra videregående skole som jevngodt (équivalent) med vitnemål fra videregående skole i Wallonia, må skje innen 15. juli ved Le Ministère de l'Education de la Communauté française

I mangel av slik godkjennelse, må du bestå en opptaksprøve, D.A.E.S Diplôme d’aptitude à l’enseignement supérieur.  

Slik reiser du på utveksling

Lærestedene stiller ulike krav for opptak til delstudier. Noen skoler i Belgia tar bare i mot utvekslingsstudenter som kommer fra et norsk lærested med utvekslingsavtaler med Belgia. Hvis universitetet eller høgskolen din i Norge ikke har en slik avtale, kan du høre med instituttet eller avdelingen din om de kan opprette en. Som regel har du likevel også mulighet til å organisere utenlandsoppholdet selv.

Skolepenger og finansiering

Ved universiteter i Flandern: ca. 500 EUR per år.

Ved universiteter i Wallonia: ca.700 EUR per år.

Lånekassen gir støtte til fulltids utdanning ved offentlig godkjente læresteder for høyere utdanning i Belgia. Du kan få støtte til hel utdanning eller deler av en utdanning (utveksling).

Foto: M.V. Photography / Shutterstock.com