For deg som er interessert i Europeisk politikk eller internasjonale relasjoner er Brussel og Belgia knutepunkt. Du kan studere til en rimelig penge på et av landets mange anerkjente universiteter eller høyskoler, og velge om du vil studere på enten fransk, nederlandsk eller engelsk.

Om utdanningen

Høyere utdanningsinstitusjoner i Belgia inkluderer universiteter, høgskoler (kalt Hautes ecoles i den fransktalende delen, Wallonia), kunsthøgskolene (kalt Ecoles supérieures des arts  og tilbys kun i Wallonia), samt skoler for arkitekturstudier (også kun tilgjengelig i Wallonia).

En bachelorgrad varer i tre år. Mastergradene i Belgia er ett- eller toårig. 

Studieåret er inndelt i tre perioder (quadrimestres) med studiestart i september.

Studieperiodene er på fire måneder; september-desember, februar-mai samt tredje periode som går over sommeren, og er for dem som skal ta opp igjen eksamener.

Wallonia og Flandern

I sør finner du Wallonia hvor det snakkes fransk, og i nord finner du Flandern hvor det snakkes nederlandsk. Hovedstaden Brussel er tospråklig. På grensa til Tyskland snakkes det også tysk. 

Lær deg fransk eller nederlandsk!

Ønsker du å ta graden på fransk eller nederlandsk kan du få støtte til enten et kortere språkkurs eller et lengre språkkurs. Lengre språkkurs på fransk eller nederlandsk kan du også benytte deg av når graden du planlegger er på engelsk.

Du kan lese mer om det å ta språkkurs i Belgia på ANSAs nettside.

Hvor kan jeg studere?

Finne fram til studiesteder i Flandern

Flandern har fem universiteter og 13 høyskoler (University Colleges)

Du kan finne en oversikt over alle skolene og hvilke byer de er lokalisert i på nettsiden Studyinflanders. Ønsker du å finne frem til engelskspråklige bachelorprogrammer eller engelskspråklige masterprogrammer så har de en oversikt over dette også.

Studier på nederlandsk finner du i Hogeronderwijsregister.

Finne frem til studiesteder i Wallonia

Det finnes seks universiteter og 20 høyskoler (University Colleges) i Wallonia.

Klikk deg inn på MesEtudes.be for å finne nyttig informasjon, og oversikt over læresteder og aktuelle studieprogram. 

Opptak og søknadsprosess

Studiene i Belgia er for det meste åpne. Noen studier har opptaksprøve. I Wallonia er det opptaksprøve for å komme inn på veterinær- kunst- og sivilingeniørstudiet. I Flandern er det opptaksprøve til utdanninger som fører frem til sivilingeniør- eller ingeniørarkitekttittel samt til medisin og tannlegestudiene. Du søker direkte til lærestedet.

NB!

Vær oppmerksom på at noen høyere utdanningsinstitusjoner i Belgia ikke regner EØS-medlemmer som EU-søkere, det kan derfor være du må søke tidlig sammen med de andre "internasjonale-" (utenfor EU) studentene. Kontakt lærestedet for å få en avklaring på dette før du søker. 

Språktest

I begge regionene må du regne med språktest i henholdsvis fransk eller nederlandsk.

Språktestpå fransk; Maitrise de la langue francais er en skriftlig og muntlig prøve som tilbys to til tre ganger i året av de forskjellige universitetene og høyskolene. For å bestå må du oppnå nivå B2 i fransk for bachelor og C1 for master. Les mer om testen på nettsiden til ULB: 
Maîtrise de la langue française (1er cycle)
Maîtrise de la langue française (2ème cycle)

 

Språktest på nederlandsk; det finnes flere tester som kan godtas. Nivået må være på B2 for bachelor og C1 for master. Testene tilbys på University Language Center'ene ved universitetene og høyskolene i Flandern. 

Dersom studiene dine er på engelsk, kan du bli bedt om å ta en test i engelsk, som for eksempel TOEFL eller IELTS, for å dokumentere språkkunnskaper. Du kan lese mer om disse testene på ANSAs side om språktester.

Godkjenning av vitnemål 

Godkjenning av vitnemål fra videregående skole som jevngodt (équivalent) med vitnemål fra videregående skole i Wallonia, må skje senest 15. juli ved Le Ministère de l'Education de la Communauté française

I mangel av slik godkjennelse, må du bestå en opptaksprøve, D.A.E.S Diplôme d’aptitude à l’enseignement supérieur.  

I Flandern skjer godkjenning av vitnemål ved universitetet eller høyskolen du søker til. Offisielle papirer du sender inn trenger apostille-stempel,
- legalisering av dokumentene dine.

 

Utveksling
 

Lærestedene stiller ulike krav for opptak til delstudier. Noen skoler i Belgia tar bare imot utvekslingsstudenter som kommer fra et norsk lærested de har utvekslingsavtale med.  Hvis universitetet eller høgskolen din i Norge ikke har en slik avtale, kan du høre med instituttet eller avdelingen din om de kan opprette en. Som regel har du likevel også mulighet til å organisere utenlandsoppholdet selv.

Finansiering

Ved universiteter og høyskoler i Flandern: fra 550 EUR til 3-4000 EUR (for noen masterprogrammer).

Ved universiteter og høyskoler i Wallonia: fra 900 EUR per år.

Lånekassen gir støtte til fulltids utdanning ved offentlig godkjente læresteder for høyere utdanning i Belgia. Du kan få støtte til hel utdanning eller deler av en utdanning (utveksling).

Bo og leve i Belgia

Nettsiden Flanders.be er den offisielle nettsiden for Flanders, her finner du informasjon om det å bo i Flandern.

Nettsiden Wallonia.be er den offisielle nettsiden for Wallonia, her finner du fin informasjon for den som ønsker å bo i Wallonia.

Trenger du ekstra tilrettelegging?

Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs hjelper alle flamske utdanningsinstitusjoner med å implementere FNs konvensjon om rettigheter for personer med funksjonsnedsettelser

 

 

 

 Foto: M.V. Photography / Shutterstock.com