Kultur

 Rødvin og tyrefekting. Flamenco og fiesta. Dette er ting som de fleste forbinder med spansk kultur, men det herlige landet Spania byr også på mye mer.

Den spanske kulturen har sine røtter i iberisk, latinsk og katolsk kultur, som jo gir en spennende miks. Den har jo også blitt preget av middelhavsklimaet som Spania har.

Vaner
Spanjolene har en del vaner som man kan synes er litt merkelige i starten, men som man fort vender seg til. Den som merkes best er vel siesta. Det er tiden midt på dagen hvor spanjolene skal sove, så da stenger alle butikker (dette gjelder ofte ikke butikker i strøk med mye turister) ett par timer midt på dagen, ofte fra 14 til 17. Grunnen er at før var det for varmt midt på dagen til å gjøre noe konstruktivt, men i dag har de fleste butikker og lignende air-condition, så det er mest for vanens skyld.

En annen ting som er uvant for nordmenn, er hvor sent spanjolene spiser. Middag spises gjerne ikke før 22 – 22.30.

Mat
Maten i Spania er variert og spennende, og i hvert fall ganske annerledes enn vi er vant til fra fedrelandet Norge. Typisk for Spanjolene er at de spiser mye på restaurant, samtidig som de også er glad i ett måltid rundt bordet hjemme sammen med familien, og det er ganske lite fast-food og 'ta-en-pølse-på-farten' holdning til mat, selv om McDonalds og alle de store kjedene er på plass overalt.

På restaurant kan du få alt fra kanin til oksehalesuppe, og det meste er veldig godt.

Tapas er veldig populært både blant turister og spanjoler. Tapas finnes i hundrevis av forskjellige varianter, og den eneste fellesnevneren er egentlig at man spiser de med fingrene (som heller egentlig ikke er tilfelle, mange spises for eksempel med tannpirkere)

Annen vanlig mat er paella, brød med tomat, olivenolje, jamon (skinke) chorizo (pølse) og bocadillas; baguetter.

 Drikke
Spanjolene er glade i å drikke, men innehar noe annerledes drikkevaner enn oss Nordmenn. De tar seg for eksempel ett glass vin i lunchen på jobben, men holder seg ofte unna den harde helgefestingen.

Rødvin er veldig typisk Spania, som faktisk er verdens tredje største eksportør av vin, med 17% av all vin som blir eksportert. De har også sin egen champagne som heter Cava. Sangria er også populært, som er en drikk basert på rødvin, men med en friskere smak.

Vannet i springen i Spania er ikke alltid like drikkbart (kommer an på hvor man er), så de fleste holder seg til kjøpevann.

Tyrefekting
Tyrefekting er veldig populært i noen deler av Spania, og regnes som nasjonalsporten. Noen synes det er dyreplageri, men de mange spanjoler bruker søndagene sine på tyrefekter-arenaene i Madrid og Sevilla, som har de største stadionene for dette i Spania, kapable til å ta flere titusentalls mennesker. Tyrefekting har vært i Spania siden 1000-tallet. 

Sport
Fotball er jo selvfølgelig også veldig populært i Spania, med storlag som FC Barcelona og Real Madrid. Det kommer ett eget avsnitt om dette senere.

Tennis og Padel er andre populære idretter. Padel ligner mye på tennis, men spilles på en mindre bane, og med vegger som kan brukes.

Klær
Før var det mye forskjellig klesdrakter rundt om i Spania, med store regionale forskjeller. Men per i dag kler Spanjoler seg omtrent som alle andre Europeere. De har beholdt sine klassiske drakter som brukes under fiesta og andre festiviteter. Barcelona regnes som en av mote-hovedstedene i Europa.

 Kunst
Kjente kunstnere er Cervantes (som har skrevet om Don Quiote), Salvador Dali, Antoni Gaudi og Pablo Picasso som ble født i Spania.

 

Sist endret: 14.02.2012 18:42 Skriv ut